Publicat el

La fruita a l’estiu, el refresc més saludable

L’estiu és l’època de l’any on trobem més varietat de fruita. El seu consum ens ve de més de gust per la seva frescor i per la seva variabilitat a la hora de consumir-la, ja sigui en forma de fruita fresca, en forma de batuts, aigua de fruites, en amanides, gelats casolans i fins i tot en plats salats. Això permet incorporar-les a la nostra alimentació estiuenca de manera molt variada i refrescant.

La fruita és una gran font d’hidratació natural pel nostre organisme evitant així la seva deshidratació durant els mesos d’estiu, quan les temperatures i la humitat son molt elevades, factors que posen en risc la nostra salut. Moltes fruites com la síndria, el meló, la pinya o les maduixes tenen gran quantitat d’aigua en la seva composició per lo que ens aporten una agradable sensació de frescor que ens alleuja de la calor i ens manté frescos. A més el seu elevat contingut en fibra afavoreix a la retenció d’aigua al nostre organisme, afavorint-ne la seva hidratació.

Les altes temperatures dels mesos d’estiu debiliten el nostre organisme per lo que ingerir vitamines, minerals i antioxidants que enforteixin el nostre sistema immunològic és vital pel seu bon funcionament, evitant així possibles infeccions i protegint la nostra pell dels intensos rajos solars. Cal tenir en compte, però, que per la seva gran variabilitat en el contingut de vitamines i minerals fan que per garantir una aportació nutricional equilibrada, cal consumir-les de manera variada i preferiblement senceres, amb pell i crues.

Les altes temperatures també ens poden ocasionar un dèficit energètic que pot derivar a baixades de tensió. Els sucres naturals de la fruita, majoritàriament en forma de fructosa, son una gran font d’energia que ens ajuda a mantenir-nos actius i enèrgics durant tot el dia i el seu elevat contingut en fibra afavoreix a la regulació d’aquests nivells de sucre al nostre organisme.

Per a la seva conservació, els fruits vermells, les figues, les maduixes i les cireres, és preferible conservar-les a la nevera, mentre que la resta (préssec, paraguayo, nectarina, albercocs, prunes…) es poden guardar fora. La síndria i el meló, un cop oberts, si que és recomanable guardar-los a la nevera. Si ens la volem emportar en una sortida d’estiu és ideal guardar-les per separat, senceres i una mica fresques, tan per la seva conservació com per mantenir-ne el seu sabor i frescor.

I sempre recordeu que consumir fruita de temporada és la millor opció per aprofitar al màxim les seves propietats, per gaudir del seu màxim sabor i a més d’aquesta manera aportem el nostre petit gra de sorra a la conservació del medi ambient reduint així les emissions en la seva producció i conservació.

A disFRUITAr de l’estiu!